A Gyepápolás felsőfokon cikkben teljes útmutatót adunk Önnek ahhoz, hogy mit tegyen, ha szép, smaragdzöld gyepet szeretne. Akár a nulláról elindulva is.

Egy jól telepített és ápolt pázsit élettartama 8-10 év, de csak akkor, ha ez idő alatt folyamatosan ápolja és gondozza.

Ennek nemcsak esztétikai értéke van. Egy 200 m2-es pázsit (ami nem túl nagy, 2m-szer 10m-es sáv csupán) egy ember éves oxigénszükségletét megtermeli. Ezért érdemes a gyepét nemcsak dísznek, hanem értékes beruházásnak is tekintenie.

A tartalomból:

 • A füvesítés 6 lépése
 • A fűmag
 • A gyep újratelepítése
 • A gyep ápolása

A füvesítés 6 lépése

 

 • A gyep telepítése lehet tavasszal, mikor már nincsenek talajmenti fagyok,
 • vagy nyár végén – ősz elején. Mi az őszi telepítést ajánljuk.

 

Az időjárási viszonyoktól függően augusztus 20 és szeptember 30 között.

Tehát ne legyen már túl meleg – de még ne fagyjon.

Ilyenkor ideális állapotú a talaj: még meleg, ami elősegíti a fű fejlődését. Megjönnek az őszi esők is, amelyek az öntözés egy részéről gondoskodnak.

 

 • A terület kiválasztása az első lépés. A pázsitfélék a napos területet szeretik. Árnyékban csak senyvednek, tehát úgy válassza ki a füvesítendő területet, hogy lehetőleg az egészet érje a napsütés.

 

Ez nem független a teljes kert kialakításától: azt is nézze meg, milyen egyéb növényeket fog telepíteni a kertbe.

Ezek megnőhetnek az idő múlásával és az eredetileg napos gyepet beárnyékolják.

Ha vannak árnyékos részek, akkor oda lehet gyeppótló növényeket is telepíteni (örökzöldek, meténgek, borókák például).

Így ott nem lesz gyep, nem fog tönkremenni, elmohásodni, stb.

Egyébként a gyeppótló növények telepítése oda is ajánlott, ahol valamiért nehézkes lesz a fűnyírás vagy a robotfűnyíró telepítése.

 

 • A második lépés a talaj előkészítése: meg kell szüntetni a hepehupákat.
 • Ez nemcsak az esztétikum miatt fontos. Hanem azért is, mert a hupákban megáll a víz, tócsák keletkeznek és a fű növekedése egyenetlenné válik.
 • A kis buckák pedig megnehezítik a későbbi gépi fűnyírást. Nem teljesen vízszintes felületet ajánlunk, hanem 1%-os lejtést. Ez gyakorlatilag vízszintes, de a víz azért lefolyik róla, nem tud megállni. Természetesen arra lejtsen, amerre az elfolyó vizet el tudja majd vezetni.
 • Harmadik lépés: ha van a területen növény, le kell kaszálni, fel kell ásni a gyökerek eltávolításához. Ezután következik a talajfertőtlenítés. Az egyik legjobb szer erre a Bora Wp.

 

Távoltartja pl. a pajort a csemegének számító zsenge fűtől.

 

 • Negyedik lépés: 1-2 hét várakozás. Ez idő alatt tömörödik a talaj és meg kell várni, amíg a még megmaradt gyomnövények kinőnek a földből. Sajnos a gyomnövények eltűntetéséhez szükséges a gyomirtózás. Ennek hiányában az erősebb és életképesebb gyomnövények el fogják nyomni a friss füvet és tönkremegy a telepítés.
 • Ötödik lépés: Gyomírtás után érdemes egy hetet várni.

 

Ezután a trágyázás következik, mert meg kell adni az induló tápanyagtartalmat a földnek. Nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágya ajánlott.

Mi a DCM Vivisol talajjavítót ajánljuk az új füvesítéshez.

Ez egy 100%-osan növényi alapú talajjavító, segíti a laza, levegős, jó vízmegtartó, humuszban gazdag talaj kialakulását. Ideális egyensúlyt hoz létre a levegő, és a talajnedvesség között, lehetővé teszi az erőteljes gyökérzet kialakulását.

Használatával gazdag talajélet alakul ki, mely nélkülözhetetlen az erős, egészséges növény fejlődéséhez. Alternatívaként lehet szerves trágyát is alkalmazni. Ezt 10 cm mélyen be kell forgatni.

 

 • A hatodik lépés a vetés: Vetés előtt hengerezzük el a talajt.

 

A kezdeti jó indulás meghatározza a fű későbbi begyökereződését, növekedését.

Nem mindegy, milyen magról vet! Figyelembe kell vennie, hogy kik fogják használni a gyepet, milyen igénybevételeknek lesz kitéve.

A fűmag

Ha vannak kutyái, amik nagyon terhelik a füvet, a Johnsons Sport Szárazságtűrő Keveréketajánljuk. Ez jól tűri a forró és száraz nyarakat, de a nedves és hűvös időjárást is. Jól tűri a nagy terhelést, gyorsan regenerálódik és jelenleg ez a betegségekkel szemben leginkább ellenálló fajta Magyarországon.

Ennek vetési mennyisége 25-30/m2, tehát 1 kg fűmag 33-40 m2 területre elegendő.

Jól tűri az alacsonyan tartást, ezért egy fűnyíró robottal rendszeresen ápolva gyönyörű és tartós gyepe lehet.

Ha a fű terhelése átlagos, akkor a Johnsons Szárazságtűrő Fűmagkeveréket ajánljuk.

Ez azt jelenti, hogy a család használja a gyepet, de kutyák nem ugrálnak rajta.

Ez a keverék is jól tűri a szárazságot, jól tűri a stresszt, a forró nyarakat – mégis látványos marad.

Vetési mennyisége 25-30/m2, tehát 1 kg fűmag 33-40 m2 területre elegendő.

Ez a fajta is alkalmas a rendszeres, gyakori fűnyírásra.

Ha nem szeretne gyeppótló növényeket telepíteni, akkor a Johnsons Árnyéktűrő Fűmagotajánljuk. A kert olyan részeire, ahol állandó árnyék van (pl. fák alatt).

Ez a betegségeknek is nagyon jól ellenáll, ebből a szempontból is ajánlott a telepítése.

Vetési mennyisége 25-30/m2, tehát 1 kg fűmag 33-40 m2 területre elegendő.

Ugyanúgy ápolható fűnyíró robottal, mint az előző kettő.

Bármelyik keveréket is választja, vetés után a földet tömöríteni kell, mert ettől csíráznak jobban a magok és így tudja megelőzni, hogy a madarak kiegyék a földből.

Ha nagyobb a gyep felülete, egy kicsit lehet spórolni a fűmaggal úgy, hogy a szélén sűrűbben veti, a közepén meg picit ritkábban. Törekedjen az optimális mennyiség kiválasztására, mert ha túl kevés magot vet, akkor a gyep nem fog záródni. Ha túl sokat, akkor várható, hogy egy gombás betegség meg fogja támadni.

Egy kertben több féle fűmaggal is vethet a gyep telepítésekor.

Nálunk lehetősége van arra, hogy kiválassza a kert adottságainak megfelelő fűmagot.

Ha szükséges, díjmentes tanácsadással segítünk is Önnek.

A telepítés hetedik lépése az öntözés:

kulcsfontosságú, hogy az új fű megfelelő mennyiségű vizet kapjon 10-14 napon keresztül.

Ez napi egyszeri, de akár kétszeri öntözést is jelent (szárazságtól függően). Úgy öntözzön, hogy ne álljon meg a víz, ne legyenek tócsák, de mindenhová jusson. 8-10 nap után elkezd kinőni a fű. Ez idő alatt fokozottan ügyeljen a gyommentességre, kézzel gyomláljon, ha szükséges.

Az első fűnyírás vetés után akkor ajánlott, amikor a fű magassága már eléri legalább a 8 cm-t, de 10 cm is lehet. Ilyenkor éles késsel, nagy fordulatszámmal nyírjon, mert ha nem így teszi, akkor a tompa kés gyökerestül tépi ki a füvet és oda a friss fű!

Ez a telepítés záró aktusa, ennek időpontját úgy kell megválasztania, hogy ne fagyjon még.

A gyep újratelepítése

A gyep újratelepítésére általában két esetben van szükség.

 

 • Ha a régi gyep elérte élettartama végét.
 • Vagy a nem megfelelően ápolt gyep és a vele járó problémák (mohosodás, buckák, nem egyenletes fű) miatt nem a gyep javítása, hanem az újratelepítés mellett dönt.
 • Akkor is előfordulhat az újratelepítés, ha az évek során megnőnek a fák, a bokrok és a gyepszegélyt át kell helyezni. Vagy módosítani kell az automata öntözőberendezés telepítését is.

 

Mikor érdemes újratelepíteni?

Erre tavasztól őszig elvileg bármikor lehetőség van. Azért ajánlott az április-május vagy az augusztus-szeptember, mert akkor több a csapadék és így kisebb az esélye annak, hogy kimarad egy-egy öntözés.

 

 • Ilyenkor az első lépés az előző gyep kiirtása. Erre olyan gyomirtót ajánlunk, amely nem ígéri azt, hogy legalább egy évig gyommentesen tartja a földet. Ez azért fontos, mert akkor az újravetett fűmagot is megöli, tehát ki kell várni a telepítéssel az egy évet. Léteznek az úgynevezett deszikkáns hatású szerek, amelyek a zöld részeket szárítják le 6-10 nap alatt. Érdemes kivárni, amíg minden növény tényleg elpusztul, mert különben az életben maradt gyökerek újra kihajthatnak.
 • A második lépés a talaj feltörése vagy felszántása. Ez történhet ásóval is – a lényeg, hogy forgassa át a talajt és távolítsa el az évelő gyomok (gyermekláncfű, útifüvek, lucerna pl.) gyökereit. Ez megelőzi vagy csökkenti az újratelepítés utáni gyomosodást.
 • A harmadik lépés a talaj pihentetése. Ez 2-4 hétig tartson.

 

Ennek az a célja, hogy a talajban még bennmaradt gyomnövények kihajtsanak és meg tudjon szabadulni tőlük. Még azelőtt, hogy a fűmagot elvetné. Amikor kicsíráztak a gyomok, fújja le őket totál gyomírtóval. A gyomírtószer használati utasításában javasolt időket várja ki. Csak ezután vessen.

 

 • A további lépések pedig megegyeznek azzal, amikor új füvet telepít. A telepítés a trágyázással folytatódik (pl. DCM Vivisol) és így tovább.

 

 

A gyep ápolása

a.) Gyomirtás a fiatal fűben

A frissen telepített fűben a gyomok irtása nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert ezzel Ön a későbbi ápolást könnyíti meg magának. Ha a területet jól előkészítette a telepítés során, akkor nem lesz a fűben sok gyom, a fűnek tisztának kell lennie.

De ne vegye fél vállról, gazoljon rendszeresen! Azért, mert ilyenkor a gyomosodás abból ered, hogy a fű nem bokrosodott még be kellőképpen, van még helyük a gyomoknak.

Ha két-három hónapig rendszeresen gazol, akkor a fű a későbbiekben annyira meg fog erősödni, annyira tömött lesz, hogy egyszerűen nem lesz helye a gaznak. Marad a szép, tömött gyep.

Maga a gyomtalanítás egyszerűbb, mint gondolná: a gyomok egy része nem bírja a zavarást.

Ez azt jelenti, hogy a gyep használata és a rendszeres nyírás

(Erre a legfejlettebb fűápoló eszközként a robotfűnyírókat ajánljuk.)

Naponta nyírja a gyepet, csak a legfelső 2-3 mm-t vágja le. És Önnek semmi dolga nincs a fűnyírással egész nyáron (Hogyan válasszol megfelelő robotfűnyírót?) elpusztítja a gyonövények nagy részét. Amelyeket nem, oda speciális gyep-gyomirtót ajánlunk.

Ez szelektíven működik, ami azt jelenti, hogy az egyszikű füvet érintetlenül hagyja, de a kétszikű gyomokat megöli. Ez a frissen telepített füvön a második-harmadik fűnyírás után alkalmazható, előbb nem.

b.) A fű öntözése

A füvet nemcsak a telepítés időszakában kell öntözni, hanem később is. A növénynek szüksége van vízutánpótlásra is a fejlődéshez és megmaradáshoz. Ahhoz, hogy mennyit öntözzön, figyelembe kell vennie a külső hőmérsékletet és azt, hogy mennyi csapadék esik közben.

 

 • Kora tavasszal, amikor a külső hőmérséklet 10-18 C között van, a gyepnek hetente kétszer 2-3 liter vízre van szüksége négyzetméterenként. Ez 2-3 mm csapadékot jelent alkalmanként.
 • Tavasszal, 20-25 C hőmérséklet között kicsit több és gyakoribb öntözés szükséges: hetente háromszor 4-5 liter víz négyzetméterenként. Ez 4-5 mm csapadékot jelent alkalmanként.
 • Nyáron, 25 – 35 C között két naponta 5-6 liter víz kell négyzetméterenként – ez 5-6 mm csapadékot jelent alkalmanként.
 • Végül kánikulában, 35 C fölött naponta 8-10 liter víz szükséges négyzetméterenként. Ez 8-10 mm csapadék lenne – de kánikulában általában ilyen nincs.

 

Az öntözésre a gépi öntöző rendszereket ajánljuk. Azokból is a programozható fajtákat. Ezeknek a legfőbb előnyük az, hogy nem kell személyesen dolgozni. Hiszen a gyep öntözése munkaigényes. Emellett sokkal kímélőbb a gép öntözés, a kézi locsolás gyakran belenyomja a földbe a levél szárát. Ezáltal megsérül a levéllemez és ez lesz az előzménye a rothadásos gyepbetegségeknek.

Az öntözéssel kapcsolatos másik fő szempont a vízigény helyes meghatározása: erre a fenti leírás szolgál, ennek alapján öntözzön. Ha nem veszi figyelembe vagy nem ennek alapján állítja be öntözőrendszerét, akkor nagy melegben általában túl kevés vizet fognak kapni a növények, hűvösebb időszakban pedig túl sokat.

Érdemes kora reggel öntözni: a párolgási veszteség minimalizálása miatt. Mivel a víz úgy szivárog le a talajba, ha túl meleg van, akár 30%-a is elpárologhat – és ez csökkenti a hatásfokot és növeli a vízigényt. Este – főleg nyáron – azért nem javasolt öntözni, mert a felmelegedett talaj elkezdi párologtatni az öntözővizet és ez a gombás betegségek ideális táptalaja.

Az öntözés módja sem mindegy. Ne maradjon a berendezés csepegtető üzemben, mert akkor – a folyamatos vízutánpótlás miatt – a növények gyökere elsatnyul. Ekkor ugyanis nincs rákényszerítve arra, hogy a talajba mélyre hatoljon le a vízért. Az állandóan nedves környezet a gyomnövények elszaporodását is segíti, még egy érv amiatt, hogy ne így öntözzön.

Az Ön kertjének akár a szomszédokétól eltérő víz- és öntözési igénye lehet. Lehet, hogy ők nem ápolják úgy a gyepüket, mint Ön. Lehet, hogy más fajta gyepük van. Az a fontos, hogy állapítsa meg, mennyi az Ön kertjének vízigénye és annak alapján lássa el vízzel.

Ha eddig nem megfelelően öntözött, akkor bármikor átállhat a gyep igényeinek megfelelő öntözési rendre – de nem mindegy, hogyan. Ha például elkényelmesedett a növény, a folyamatos csepegtetős öntözés miatt, akkor szükséges lehet a levéltrágyázás.

c.) A fű nyírása

A rendszeres nyírás a gyepápolás alapja. A rendszeres fűnyírás elősegíti a fű növekedését és fejlődését, elengedhetetlen ahhoz, hogy sűrű és tömött füve legyen.

Fontos szempont a fű magassága: 2 cm alá ne menjen, mert attól tönkremegy.

Azon a kérdésen pedig, hogy magas vagy alacsony legyen-e a fű, komoly hitviták mennek.

Van alapja annak is, hogy alacsony legyen egész évben a fű, annak is, hogy magas.

De mi egy vegyes megoldást ajánlunk: tavasszal és ősszel tartsa alacsonyan a gyepet.

Ez azért fontos, mert akkor még nincs akkora szüksége árnyékra, de a nedvesebb és mégis melegebb időjárás miatt nem biztos, hogy el tud távozni a víz. Ezért megindulhat a rohadás és a gombáknak, kártevőknek is ideális táptalaj. Nyáron viszont, amikor forróság van és tűz a nap, akkor a nagyobb fűmagasság ajánlott, mert önmagát be tudja árnyékolni a növény.

De ha sok a csapadék, a nyár ellenére sem érdemes túl magasan hagyni, mert akkor az egymásra boruló fűszálak miatt a fű befülledhet és azért indul el a rohadás.

Ha magas fűből alacsonyra akar váltani, akkor ne egyszerre tegye meg! Több lépcsőben vágja le a füvet, egyszerre mindig csak a növény 1/3-t.

A nyírásnak két fő módszere van, az időnkénti géppel végzett manuális fűnyírás és a fűnyíró robottal végzett fűnyírás. Mi természetesen a robotfűnyírót ajánljuk [Elolvasom], mert kényelmesebb és rendszeres fűnyírást tesz lehetővé.

Valamint számtalan előnye van a hagyományos fűnyíróval szemben.

A fű ápolásának szempontjából az a robot legnagyobb előnye, hogy akár naponta is dolgozhat, azaz rendszeresebb a nyírás. Mindig csak a legfelső 2-3 mm-t vágja le, ezért a vágás nem jelent akkor stresszt a növénynek, mintha hetente – kéthetente levágná a felét vagy két harmadát. Valamint: a kis mennyiségű és méretű kaszálék miatt gereblyézés vagy valamilyen összegyűjtés nem szükséges, ezért a levágott darabok tápanyag- és nedvességforrásként hasznosulnak. (Ez az Ön költségeit is csökkenti).

Bármelyik módszert is választja (mi a robotfűnyírót ajánljuk), arra mindenképpen ügyeljen, hogy a fűnyírást rendszeresen végezze, ezzel teszi a legjobbat a gyepének.

d.) A fű trágyázása

Az év során – a fű fejlődési ciklusának megfelelően – többször kell tápanyagokat pótolni. Mivel más-más időszakban más-más körülmények uralkodnak, nem mindegy, hogy milyen tápanyagokat és mivel pótol.

A szezon vége utána, ősszel a gyepet teleltetni kell. Ezzel készítjük elő a tavaszi növekedésre, fejlődésre. A gyep teleltetésének néhány fontos szabálya a következő:

 

 • Amíg nő a fű, nyírja. Fokozaton állítsa a fűnyírót minél alacsonyabbra, hogy minél rövidebb fűvel menjen neki a télnek. (Ez a fűnyíró robotjainkkal könnyen és kényelmesen megoldható). Ez általában az első fagyokig vagy az első hóig tart.
 • Amikor megjelenik az első dér, hagyja abba a fűnyírást. De ha vannak vagy keletkeznek a fűben szerves hulladékok (kaszálék, ágak, stb.), távolítsa el rendszeresen.
 • Ha szükséges, gondoskodjon a gyomirtásról.
 • Szellőztesse a gyepet – erről később írunk a cikkben.
 • Trágyázzon. Erre a DCM stresszkezelő, téli felkészítő trágyát ajánljuk. Ez felkészíti a gyepet a szélsőséges időjárási viszonyokra, értve ezen a téli hideget és a nyári hőséget is.
 • Ne hagyjon semmit télire a gyepen! Ez nemcsak a kerti bútorokra és tárgyakra vonatkozik, hanem a lehullott levelekre is. Ha nem távolítja el, megindul a hó alatt a rohadás és ez árt a gyepnek.

 

Tavasszal (március közepén) a DCM Vital Green gyeptápot ajánljuk. Ez a trágya a tavaszi, a növekedés miatti nagy tápanyagszükséglet biztosítására való. A benne lévő tápanyagok lassan, fokozatosan szabadulnak fel, a talajélet felélénkül, a gyökérzet megerősödik, több humusz jön létre. Ezért a növény jobban fel tudja venni a tápanyagot. Emiatt a fű gyorsan fejlődésnek indul és gyorsan is növekszik.

Emellett ez a táp ellenállóvá teszi a gyepet a terheléssel és a szárazsággal szemben. Hatástartama 75-100 nap, ennyi idő alatt szabadulnak fel a tápanyagok és látják táplálékkal a növényt.

Nyáron vagy nyár elején már nem a növekedés serkentése a cél, hanem a fű felkészítése a száraz és meleg nyárra. Az öntözés mellett ezt a megfelelő műtrágyával oldhatja meg.

Mi két terméket ajánlunk erre a célra:

 

 • Május végi kiszórással a DCM Mix2 univerzális gyeptápot. Ez egy szerves trágya, három hónapos hatástartama miatt a gyep hosszú távú tápanyagellátását oldja meg. Nem lehet túladagolni, a növénynek ideális módon és mennyiségben adagolja a tápanyagokat. Ezzel a cél nem a növekedés serkentése, hanem a folyamatos tápanyagellátás – a mostoha nyári körülmények közepette is.
 • Július végi kiszórással a DCM stresszkezelő nyári felkészítő trágyát ajánljuk. Ennél is három hónapon át jut elegendő tápanyaghoz a fű. Mivel ez is egy szerves trágya, ezért a talajban lévő mikroorganizmusok lassan folyamatosan bontják, így humusz képződik, amely segíti a jobb tápanyag felvételt.
 • Ősszel a tápanyagellátás körforgása kezdődik elölről: ismét a DCM stresszkezelő, téli felkészítő trágyát ajánljuk.

 

e.) A gyep szellőztetése

A gyepszellőztetés és a gyeplazítás szintén a gyep ápolásának fontos része. Erre minden tavasszal szükség van, azért, hogy a gyep meg legyen szabadítva az elhalt részektől, maradványoktól, emiatt könnyebben fel tudja venni a vizet és az oxigént.

Mivel a gyep élettartama több éves, ezek azok a módszerek, amelyek megújítják a fűállományt, hiszen új vetésre nincs lehetőség. Egyébként a vetés évében nincs szükség szellőztetésre vagy lazításra, de a következő évben már igen.

A gyepszellőztetés felületi beavatkozás. Azért szükséges, mert télen egy filcszerű réteg keletkezik a gyepen. Ez persze nem filc, hanem egy fűzúzalékból, elhalt növényi részekből álló réteg, amely beborítja a talajt a gyep alatt. Ez a réteg ideális életfeltételeket teremt a moha megjelenésének és növekedésének. Ezért, ha nem távolítja el tavasszal, akkor pár év alatt elmohosodik a gyepe és csak az újratelepítés jelent majd megoldást.

A másik probléma ezzel a filccel az, hogy ez folyamatosan nedves. Ezért a fű a gyökereivel ezt fogja behálózni, innen fogja majd felvenni a vizet, nem pedig a mélyebb talajrétegekből. Emiatt nyáron kiszárad, mert nem kap elegendő nedvességet.

A filcréteg még úgy is árthat a gyepnek, hogy a folyamatos nedvességtartalma miatt megtelepedhetnek benne gombák, egyéb kártevők – és megtámadják a füvet.

Ezért kora ősszel vagy tavasszal el kell távolítani. Nyáron nem ajánlott a szellőztetés, mert károsíthatja az éppen vitalizáló növényt. Csak akkor lásson neki, amikor száraz a fű.

A gyep szellőztetése mechanikus módszerrel történik, létezik gépi és kézi módszer is. A gépi egy karmos gép, amely feltépi a filcet. Kézi módszere pedig a jó öreg gyepszellőztető gereblye. Bármelyiket is választja, a fű gyökereire egyik nincs hatással, csak a talaj felszínén lévő filcet távolítja el.

f.) A gyep lazítása

A gyeplazítás rokona a gyep szellőztetésének, de annál alaposabb. Ez abban különbözik a szellőztetéstől, hogy a gépben egy forgókés dolgozik a karom (vagy gereblye) helyett, ezért a talajba is belevág. Így az elhalt gyökérrészeket, egyéb növényi maradványokat is a felszínre dobja, megtisztítva nemcsak a talaj felszínét, hanem annak felső rétegét is.

Mielőtt elkezdi a gyep szellőztetését vagy lazítását, nyírja rövidre a füvet! Természetesen a kaszálékot távolítsa el a területről. Ha automata öntözőrendszere van, akkor jelölje meg, hogy vannak az öntözőfejek, mert a lazító vagy szellőztető gép tönkreteheti azokat.

Miután elkészült, tápanyagra van szüksége a fűnek. Attól függően, hogy mikor végzi a munkát, DCM Stresszkezelő őszi-téli felkészítő trágyát szórjon ki.

Nem ajánlott a gyep szellőztetése vagy lazítása akkor, ha azt feltételezi, hogy valamilyen betegség támadta meg a növényt.

A gyepbetegségek támadása miatt a gyep pont azokat a fizikai behatásokat nem tudja elviselni, amelyekkel a lazítás vagy szellőztetés jár. Ezért könnyen kipusztíthatja a gyepet, ha beteg állapotában dolgozik rajta.

A másik gond az lehet, hogy a gép a fertőzést széthordja és akkor a pázsit még egészséges része is megkapja.

g.) A gyep betegségei

Egy gyepápolásról szóló cikk nem lehet teljes a gyep betegségei nélkül. Ez az ápolás árnyoldala – nincs arra garancia, hogy az Ön gyepe nem betegszik meg, bár gondos és körültekintő telepítéssel és ápolással sokat tehet a megelőzésért.

A betegségek okozói a mindenütt megtalálható gombák vagy vírusok. Ezek akkor támadják meg a gyepet, amikor annak ellenálló képessége csökken és a kórokozók elszaporodnak.

Ezt ne végezze egyedül, szakember kell hozzá. Ő az, aki képes felismerni azt, hogy mi támadta meg a füvet és mi a megfelelő beavatkozás.

Elképzelhető, hogy a szakember talajfertőtlenítést rendel el. Ebben az esetben a fertőtlenítés után fel kell javítani a talajéletet és a talajszerkezetet. Ez azt jelenti, hogy képessé kell tenni a talajt arra, hogy újra élhessen benne a fű. Erre mi a DCM Antagon szerves trágyát ajánljuk, amely a termékeny talaj kialakítását szolgálja. Illetve azt, hogy a belé ültetett növények hatékonyan fel tudják venni a tápanyagokat.

A betegségek megelőzésére az Amalgerolt ajánljuk.

Ez a szer egy könnyen emészthető szénforrás a hasznos talajlakó mikroorganizmusok számára. Ezért azok száma megnövekszik, a fű egészségesebbé válik – és a növény számára káros hatásokat kedvelő és okozó mikroorganizmusok száma jelentősen csökken.

A gyomok szerkezete is megváltozik. A költséges és fáradtságos kezelés helyett mi a megelőzést javasoljuk, két éven keresztül kell használni.

Első évben 10 naponta kell kijuttatni, a második évben havonta egyszer. A rendszeres használat megteremti az ideális feltételeket a gyep fejlődése számára. Megteremti a megfelelő talajéletet és -szerkezetet, csökkentve a fertőzések és betegségek esélyét.

Gratulálunk!

Eljutott hosszú cikkünk végére, mostmár mindent tud a gyep ápolásáról!

Csatlakozzon a “Mindig zöld gyep” programunkhoz, amelynek keretében számon tartjuk Önnek, mikor és mit kell tennie a gyepével.

Erről rendszeresen emlékeztetőket küldünk és ellátjuk a megfelelő eszközökkel, anyagokkal is. A csatlakozás ingyenes és minden kötelezettség nélküli.

n cikkben teljes útmutatót adunk Önnek ahhoz, hogy mit tegyen, ha szép, smaragdzöld gyepet szeretne. Akár a nulláról elindulva is.

Egy jól telepített és ápolt pázsit élettartama 8-10 év, de csak akkor, ha ez idő alatt folyamatosan ápolja és gondozza.

Ennek nemcsak esztétikai értéke van. Egy 200 m2-es pázsit (ami nem túl nagy, 2m-szer 10m-es sáv csupán) egy ember éves oxigénszükségletét megtermeli. Ezért érdemes a gyepét nemcsak dísznek, hanem értékes beruházásnak is tekintenie.

Íratkozzon fel a várólistára! Azonnal értesítjük, ha a termék ismét készleten lesz. Kérem hagyja meg az e-mail címét, ahol elérhetjük!
Email Bizalmasan kezeljük e-mail címét