Ebben a cikkben egy számomra új dolgot fogok letesztelni. Ez pedig egy felmosó vagy más néven feltörlő robot.
Azért van két elnevezése, mert tud szárazon és nedvesen is takarítani.

Tesztünkben az iRobot Braava Jet 240-es gépet fogjuk nyüstölni.

Első benyomás

Mikor először kicsomagoltam, azt gondoltam: Ez valami vicc. Olyan kicsi, mint 2 db iPhone 7 plus egymás mellett. Az iRobot márkát ismerve viszont reméltem, hogy tudják mit csinálnak és ez is egy fantasztikus termék lesz, csakúgy, mint a robotporszívóik. Hogy a gép tényleg haszonos-e vagy csak egy elektro kacat, az a cikk végéből kiderül.

Felmosó robot teszt

A gépen alapvetően egy gomb van, csakúgy, mint a márka legkisebb robot porszívóján a Roomba 605-ön is. CLEAN. Ha megnyomjuk egyszer a gép felkel az alvó üzemmódból, majd a 2. gombnyomásra máris munkába áll.

Van rajta még egy kis fülecske is, amivel ide-oda vihetjük az alig több, mint 1,2 Kg-os gépet. Ha már a fülnél tartunk, akkor el kell mondani, hogy felhajtott állapotban 2 dolog is van alatta. Az egyik a felmosóvíz tartályának a fedele, a másik oldalon pedig a“felmosórongy” rögzítő kioldó gombja kapott helyet.

A víztartály 1,5 dl. kapacitású, ami kb. 20-25 nm-re elegendő mennyiség, funkciótól függően.

Működés

A kis felmosó robot alsó részén találhatóak a gumi borítású kerekek és természetesen a mop is. A Braava Jet 240 működés közben a moppot nagyon gyorsan “rezgeti” és ezáltal a makacsabb szennyeződéseket is felsúrolja a padlóról. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy elektromos fogkefének a működési mechanizmusát.

braava-jet-240-felmosó robot

A robotporszívókkal ellentétben a Braava Jet 240 nem dokkolással tölti magát, hanem kivehető az akkumulátora és azt kell nekünk rádugni tölteni. Olyan ez, mint egy akkus csavarbehajtó akksi töltése. Emiatt a kis “hiba” miatt nem lehet időzíteni a gépet, mert az akksi a töltőn van a gép pedig valahol a szoba sarkában várja, hogy újra nekünk dolgozhasson.

Takarítási módok

A feltörlő robot 3 takarítási módot tud kezelni.

Ez a 3 funkció attól függ, hogy milyen moppot rakunk rá. A moppokon van egy kis kártya szerű jelzés, amiből a gép tudja, hogy szárazon, kicsit- vagy nagyon nedvesen kell dolgoznia. Tegyük rá a fehér felmosót és még vizet sem kell öntenünk a tartályba, a gép tudni fogja, hogy ennél a módnál száraz üzemmódban fog egyenes vonalon, el-vissza közlekedni. Ez a mód leginkább a portörlésre és a hajszálak, háziállatok szőrének az összeszedésére lett kitalálva.

braava-240-vizes

Rakjuk rá a narancssárga moppot és adjunk neki egy kis vizet. A gép szintén egyenes vonalban, el-vissza fog mozogni. Ebben a módban, mivel kevesebb vizet használ, akár a fa vagy laminált burkolatokra is bátran ráengedhető a kis masina.

A kék moppal sokkal több vizet fog kijuttatni, ugyanis ez a felmosó funkció. Ezt csak hidegburkolatú padlókhoz ajánlja az iRobot. A takarítás immár V-alakban fog történni.

Ami nagyon nagy bónusz, hogy alig 8,5 centi magas, így befér az ágy és némely bútor alá is.

A Braava Jet két órás töltéssel egy órán keresztül képes felmosni. Nagyon szépen halad a falak mentén és a sarkokat is tökéletesen tisztává varázsolja. Egy 8 nm-es fürdőszobát, ahol csak járólap van, alig több, mint negyed óra alatt felmossa.

A szőnyegre is ráfújja a vizet?

Eleinte féltem, hogy nem megy-e rá a szőnyegre és priccolja be azt is vízzel. Nos, ha nem állítjuk be a virtuális falat, akkor rámegy a szőnyegre is. Ezért, ha olyan helyen használjuk a gépet, ahol nem szeretnénk, ha a szőnyegek is vizesek lennének, akkor vagy csavarjuk azt fel vagy állítsunk be virtuális falat.

Hogy működik a virtuális fal?

A clean gombot hosszan (kb 10 sec.) nyomva aktiválódik a virtuális fal. Ez azt jelenti, hogy a gép hátuljával egy vonalban lesz a “fal” és a felmosó robot csak az előtte lévő teret fogja felmosni. Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni. Íme egy videó, hogy könnyebben elképzelhető legyen ez a beállítás:

Mennyibe kerül?

gép alapára 73.990 Ft. Az alapcsomagban kapunk a 3 fajta felmosó moppból 2-2 darabot. (2 db fehér, 2db narancs, 2 db kék)
Érdemes már a robot megvásárlásakor elegendő mennyiségű moppot beszerezni.

Tipp: Kétféle moppot vásárolhatunk a géphez. Az egyik az eldobhatós verzió. Ekkor egy mop kb. 300 Ft/használat.-ra jön ki.

A másik megoldás kevésbé környezetszennyező. Az pedig az akár 50x-is kimosható felmosó “rongy” vagyis mop, ami kb. 2600 Ft-os darabáron kapható.Egy gyors fejszámolást követően megkapjuk, hogy kb. 50 Ft-ba esik vele egy felmosás. Ezt lehet kicsit redukálni is, attól függ, hogy a felmosó mop mennyire van 50 mosás után elhasználódva.

Vélemény

Az én véleményem a kemény tesztnap után, hogy az iRobot Braava Jet 240 egy szuper kompakt gép, amely befér a szűk, nehezen megközelíthető helyekre is. Szépen és pontosan dolgozik.

Jó választás kis és közepes lakásokba egyaránt. Nem ajánlom nagy terekbe, ugyanis nagyon sok időbe lenne, mire egy 60 nm-es nappali konyhát rendbe tudna tenni.

Íratkozzon fel a várólistára! Azonnal értesítjük, ha a termék ismét készleten lesz. Kérem hagyja meg az e-mail címét, ahol elérhetjük!
Email Bizalmasan kezeljük e-mail címét